• +421/53 454 11 36
  • biskupstvo@kapitula.sk
  • Spišská Kapitula 9, 053 04 Spišské Podhradie
Biskup
PASTIERSKY LIST NA ZÁVER DIECÉZNEJ „CESTY DO EMAUZ“ – SEDEMBOLESTNÁ PANNA MÁRIA

PASTIERSKY LIST NA ZÁVER DIECÉZNEJ „CESTY DO EMAUZ“ – SEDEMBOLESTNÁ PANNA MÁRIA

Drahí bratia a sestry,

pred necelým rokom som Vás pozval, aby sme spoločne ako diecéza aj my kráčali s Ježišom cestou do Emauz. Počas liturgického roka sme sa postupne zamerali na tri dary, ktoré vzkriesený Pán odovzdal dvom emauzským učeníkom: dar vzájomného počúvania, dar Božieho slova a dar Eucharistie. Ďakujem Vám všetkým, kňazom, zasväteným osobám aj laickým bratom a sestrám, v ktorých moje pozvanie našlo odozvu a usilovali ste sa obnoviť naše farnosti a spoločenstvá týmto evanjeliovým posolstvom. Emauzských učeníkov viedol Ježiš po vnútornej ceste, aby sa naučili chápať novým spôsobom prísľuby a nádeje, ktoré naplnil Mesiáš. Je to cesta, ktorú je potrebné neustále hľadať a prechádzať. Je to cesta aj našej Cirkvi na Slovensku, na ktorej spoznávame, že dar slobody je pozvaním odvážne a radostne žiť Ježišovo evanjelium.

Naša diecéza má takmer 180 farností. Túžim, aby naše farnosti neboli úradníckou inštitúciou, kde sa v kanceláriách vybavujú ľudia ako stránky, ale aby boli radostnou rodinou bratov a sestier, v ktorej zažijeme vzájomné prijatie, kde sme k sebe navzájom láskaví a milosrdní, navzájom si odpúšťame, žijeme v láske a napodobňujeme svojím životom Boha (porov. Ef 4,32-5,2). Často sme v minulosti stotožňovali farnosť iba s jej kňazom. Zabúdame, že farnosť je spoločenstvom pokrstených v jednote so svojím kňazom, resp. kňazmi. V tomto duchu potrebujeme naďalej prejsť premenou zmýšľania tak my, kňazi, ako aj Vy, naši laickí bratia a sestry.

Na zakončenie našej diecéznej cesty do Emauz pozývam na spoločnú diecéznu aktivitu. V piatok 27. septembra 2024 sa vo všetkých farnostiach našej diecézy uskutoční celodenná poklona Sviatosti Oltárnej. Bratia kňazi, pripravte s pastoračnými radami Vašich farností tieto poklony, ktoré budú zakončené eucharistickým požehnaním. Prosím, aby ste sa spoločenstvá a jednotlivci zapojili v čo najväčšom počte do adorácie pred eucharistickým Ježišom Kristom za našu diecézu, za posvätenie kňazov, rodín, mladých ľudí. Pamätajme aj na starých, opustených a marginalizovaných.

Dnes sa osobitným spôsobom obraciame na Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovenska aj touto krátkou modlitbou: „Mária, naša nebeská Matka, pod krížom si bola spojená s bolesťou svojho Syna a zachovala si si pevnú vieru. Tvoj príklad nám svieti ako znak nádeje a radosti. Pomôž nám, Matka milosrdnej lásky, konať to, čo nám hovorí tvoj Syn, ktorý vzal na seba naše utrpenie. Amen.“

Drahí bratia a sestry, 8. septembra na sviatok Narodenia Panny Márie uplynul rok, keď ma Svätý Otec František vymenoval za spišského diecézneho biskupa. Prosím, modlite sa za mňa, aby som medzi Vami pokorne a verne plnil zverenú službu. Milosť nášho Pána Ježiša Kristanech je s Vami všetkými.

Váš biskup František